PIERCING NAZORG

Informatie over de risico’s van piercings

Het aanbrengen van piercings brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de piercer op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties.

En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar je
een piercing wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen piercing aanbrengen:

 • op plaatsen waar je het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan
 • op een plek die minder dan drie maanden geleden is gepiercet
 • op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen
 • als je onder invloed bent van alcohol of drugs
 • als je zwanger bent

Daarnaast wordt het afgeraden om een piercing te laten zetten als je last hebt van één van de volgende aandoeningen:

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • chronische huidziekte
 • allergie voor piercing(materialen)
 • immuunstoornis
 • hart- en vaatafwijkingen

Heb je één van deze aandoeningen of gebruik je antistollingsmiddelen of antibiotica ? En wil je toch een piercing? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Het zetten van een piercing

Omdat er tijdens het piercen een wond ontstaat is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed worden overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de piercer hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat je nieuwe piercing gaat ontsteken. Let er in ieder geval op dat:

 • de huid voor het piercen wordt schoongemaakt en gedesinfecteerd
 • de naald en de piercing steriel zijn verpakt en niet met blote handen worden aangeraakt
 • de piercer tijdens het zetten van de piercing handschoenen draagt
 • de piercer de handschoenen vlak voor het aanbrengen van de piercing desinfecteert met alcohol 70-80%

Het zetten van een piercing kan even pijn doen. Raadpleeg je arts als je een verdoving wilt.

Meer weten over het zetten van een piercing?

We vertellen je er graag meer over

Loop even bij ons binnen. We informeren je hier graag over. Bellen of een bericht achterlaten via de website kan ook.

Nazorg piercing

Hieronder geven je uitleg over hoe je met je nieuw gezette piercing moet omgaan, we raden je aan om dit advies over schoonmaken en de juiste persoonlijke hygiëne goed op te volgen.

Als je een piercing hebt gezet, bedenk je dan dat de piercing vergelijkbaar is met een diepe wond. Wonden kunnen gaan ontsteken, een juiste hygiëne voor je piercing is daarom belangrijk, dat betekent dat je je piercing goed schoonmaakt en -houdt. Luister goed naar het advies van de piercer. Naast het op een goede manier schoonhouden van je piercing zijn rust, tijd en geduld noodzakelijk. De eerste twee maanden van je genezing zijn het belangrijkst. Raak je piercing daarom nooit met ongewassen handen aan! Je raakt hem alleen aan als je hem schoonmaakt. Hou de piercing droog.

Algemeen

Raak je piercing nooit met ongewassen handen aan. Vermijd tijdens de eerste 6 tot 8 weken zwembaden/chloorwater, stoombaden en sauna’s. Je mag wel in de zee zwemmen als je je piercing daarna afspoelt met schoon water. Draag geen vuile -, te strakke en/of synthetische kleding over je nieuwe piercing. Dek je piercing niet af met pleisters of verband. De wond moet aan de lucht kunnen drogen om te kunnen genezen. Draai of trek niet aan je piercing, want hierdoor gaat de piercing wond weer open. Er moet een wondgenezing plaatsvinden zonder dat de korst telkens los wordt getrokken door draaien of trekken aan je nieuw gezette piercing. Smeer geen zalf, Purol, Vaseline of iets dergelijks op de wond. Druppel geen wonddesinfecteermiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond. Bij zonnebanken met je piercing kun je de piercing afdekken; dat geldt voor de eerste twee maanden. Draag geen pleisters over de piercing, behalve kortdurende indien nodig bij sportactiviteiten.

Het schoonmaken

Was de piercing minimaal eenmaal en maximaal tweemaal daags met een milde, liefst antibacteriële zeep of gebruik in plaats daarvan een zoutoplossing spray.

Met zeep: De piercing altijd als laatste schoonmaken na het wassen van haar en lichaam. Met ingezeepte handen breng je het zeepschuim aan op je piercing aan alle kanten. Laat dit een paar minuten inwerken en spoel de piercing goed af met lauw tot handwarm water. Korstjes die er niet vanzelf afkomen laat je zitten. Droog het daarna af met een schone doek of schone tissue. Houdt de piercing daarna goed droog.

Met zoutoplossing spray: spray deze op je piercing (onder/boven, voor/achter) en laat de oplossing 5 tot 10 minuten inwerken. Spoel daarna de zoutresten weg met water. Je laat de zoutresten dus niet zitten! Droog het daarna af met een schone doek of schone tissue. Houdt de piercing daarna goed droog.

Wisselen sieraad

Bij kraakbeen piercings en tepel piercings is het verstandig om te downsizen (kleinere maat sieraad plaatsen) vanaf tweeënhalf tot drie maanden. Houd de minimale helingstijd aan totdat je gaat wisselen naar een ander sieraad. De helingstijden vind je op deze pagina. Op de achterkant van de toestemmingsverklaring die je hebt ingevuld staat een nazorginstructie; lees deze goed door. Bij L’Extrémiste kun je een busje met zoutoplossing spray aanschaffen voor 5 euro.

Zoutoplossing spray of zoutbadje voor je piercing

Met een zoutoplossing kun je je piercing op een goede manier schoonhouden. Met een zoutbadje kun je je piercing onderhouden als deze onrustig is. De beschrijving van hoe je dat moet doen vind je hier.

Zoutoplossing spray of zoutbadje voor je piercing

 

Het doel van het toepassen van een zoutbadje of een zoutoplossing is verschillend. Dus wanneer gebruik je nou een zoutoplossing spray en wanneer maak je een zoutbadje voor je piercing? Hieronder lees je wat dat verschil precies is:

De ZOUTOPLOSSING SPRAY kun je gebruiken als normale verzorging tijdens de helingstijd van je piercing. Gedeeltelijk in plaats van de normale verzorging Unicura zeep. Bijvoorbeeld eenmaal daags spray en eenmaal daags Unicura zeep.

Een ZOUTBADJE gebruik je het beste alleen bij een ontsteking of als je een vochtbultje bij je piercing hebt. Het constant weken van een nieuwe/verse piercing zal juist je herstel in de weg zitten! Dus bij een nieuwe piercing waar niks mee aan de hand is, pas je geen zoutbadje toe. Gebruik een zoutbadje een dag of vijf en kijk dan even hoe het gaat. Als je twijfel hebt over het herstel van je piercing, neem dan contact met ons op via telefoonnummer 026 – 351 10 33 of kom even langs bij ons in de studio. De precieze beschrijving van hoe je een zoutbadje maakt vind je hier.

Geneestijd

Piercing Genezing Verzorgen Wisselen
Navel 6-9 mnd 2 mnd 2-3 mnd
Wenkbrauw 2-3 mnd 2 mnd 2 mnd
Tepel (man) 2-4 mnd 2 mnd 2mnd
Tepel (vrouw) 4-6 mnd 2 mnd 2-3 mnd
Tong 3-6 wkn 3 wkn 3 wkn
Labret 2-3 mnd 2 mnd 6-8 wkn
Oor 4-8 mnd 2 mnd 2-3 mnd
Neus 2-4 mnd 2 mnd 2 mnd
Prins Albert 6-8 wkn 2 wkn 6-8 wkn
Frenum 6-8 wkn 2 wkn 6-8 wkn
Ampfallang 2-4 mnd 2 mnd 2 mnd
Balzak 2-4 mnd 2 mnd 2 mnd
Klithood 6-8 wkn 6 wkn 6 wkn
Binnenste schaamlip 6-8 wkn 6 wkn 6 wkn
Buitenste schaamlip 2-4 mnd 2 mnd 2 mnd

Nazorg van de tongpiercing

Eerste 2 uur niet roken, eerste twee dagen geen alcohol en eerste drie weken geen tongkussen en orale seks. Spoelen met mondwater maximaal 3 x per dag. Geen Listerine gebruiken maar mondwater zonder alcohol. Wisselen na drie weken naar een korter tongstaafje. De eerste drie weken is het belangrijk je mond te spoelen met een oplossing van chloorhexidine of mondwater en gewoon te poetsen met een tandpasta op basis van een zoutoplossing. De tong kan de eerste dagen opzwellen. Je kunt dit verminderen door op ijsklontjes te zuigen en Ibuprofen 400 mg te nemen. Pas de eerste dagen op met het nuttigen van alcohol, dit geeft namelijk extra zwelling. Vermijd kussen en orale seks tijdens het genezingsproces.

Nazorg van de dermal anchor

Dermal anchors zijn half implantaten. Ze worden anders gezet dan een piercing. Bij een piercing is er altijd een ingang en een uitgang. Bij een dermal anchor wordt er alleen een ingang gemaakt, wat resulteert in een veel snellere genezing. Een dermal anchor kan ook op bijna iedere plaats worden gezet. Houd er wel rekening mee dat je er, vooral tijdens de genezingsperiode, erg voorzichtig mee bent. Je kunt er namelijk gemakkelijk aan blijven hangen.

De verzorging is net even anders dan de verzorging van een piercing. Nadat je de dermal anchor hebt laten zetten wordt het afgeplakt met een gaasje en luiertape. Dit laat je er tot de volgende dag opzitten. Dan haal je het er voorzichtig af met lauw water onder de douche of onder de kraan. Week voorzichtig het vuil los (dit kan opgedroogd bloed zijn). Dep het daarna goed droog. Tweemaal per dag breng je een wondspray Calendulan aan en druk je er voorzichtig op. Herhaal dit voor de komende drie weken.

Laat je dermal anchor tijdens de genezingsperiode zoveel mogelijk met rust. Met het verwisselen van de opzetstukjes moet je 10 weken wachten.

Het is ook aan te raden om je dermal anchor de eerste 2 weken af te plakken met een pleistertje, zeker als je een onrustige slaper bent. Je kunt het eventueel ook overdag afplakken tijdens je werk bijvoorbeeld.

De geneesperiode kan per persoon en per plaats verschillen, deze bedraagt tussen de 10 en 16 weken. Zorg ervoor dat je tijdens de genezingsperiode gezond eet. Stress, slaaptekort en drugsgebruik hebben een negatief effect op de genezing van je dermal anchor. Gebruik eventueel multivitaminen.

De piercing gaat toch ontsteken

In de eerste maanden van de piercing kan de huid rondom de piercing een beetje rood zijn en kan er wondvocht uit het wondje komen. Verder zul je merken dat er een korstje op het wondje komt. Maak je geen zorgen, dat hoort allemaal bij de genezing.

Bij complicaties (extreme roodheid, zwelling, bloeding, pussen, kleurverandering van de wond of bij pijn): neem dan contact op met L’Extrémiste.

VEEL PLEZIER MET JE NIEUWE PIERCING!

Meer weten over de nazorg?

We vertellen je er graag meer over

Loop gerust bij ons binnen. We informeren en helpen je graag verder. Je kunt ook direct bellen of een bericht achter laten via de website.